Hoe vaak moet ik nou trainen?

Laat ik voorop stellen dat elke training die je doet er eentje meer is dan degene die languit op de bank ligt te Netflixen. Het mooie van crossfit is dat je aan het begin op verschillende manieren vooruit kan gaan. We kunnen onderscheid maken in drie groepen:

  • Techniek
  • Kracht
  • Uithoudingsvermogen

Techniek

Welke sport je ook beoefent, techniek speelt altijd een rol. Bij gymnastiek is elke uitvoering gebaseerd op een goede technische controle, bij krachttraining werkt een correcte techniek blessure preventief en bij duursporters kan een goede techniek energiebesparend werken, wat je natuurlijk ten goede kan komen in een langere race of training. Techniek kan je training door de kracht van herhaling en misschien is het niet altijd leuk maar dit is vaak wel DE manier om je een skill eigen te maken. Omdat we bij Outside the Box veel variëren met de trainingen kunnen onze specialty lessen je verder helpen bepaalde skills te ontwikkelen. We raden je dan ook aan om buiten de gewone OTB trainingen ook een keer in de week een specialty training te volgen.

Hierboven een van de skills training van de Toes to Bar. Het is een intensieve beweging die kracht én flexibiliteit van je vraagt. Je hangt aan een stang en gooit je benen in de lucht zodat je met je tenen de stang aantikt.

Kracht

Mijn moeder heeft een tijdje bijzonder wild gedaan en ging 1 keer in de week met mijn vader naar de sportschool. Na elke dinsdag samen getraind te hebben mocht ik elke donderdag aanhoren dat er maar niks veranderde aan haar lichaam. Uiteraard zijn er vele punten die wel verbeterde of die een positieve uitwerking hadden, maar dat was niet waar ze naar zocht.

Het menselijke lichaam is iets moois. Alhoewel het vaak de gemakkelijkste weg kiest heeft het wel een bijzonder systeem ontwikkeld, namelijk supercompensatie! Voor de mensen die mij kennen weten dat ik en een schroevendraaier niet de beste match zijn. Wanneer ik een ikea kast in elkaar zet (YouTube waardig materiaal) liggen mijn handen op. Dit komt omdat ik dit niet gewend ben. De dag erna mag ik uiteraard het een en ander van mijn vriendin over doen en wederom zijn mijn handen niet blij. Niet lang daarna merk je dat de plekjes op je hand geen wondjes meer zijn maar langzaam veranderen in kleine harde eeltplekjes. Gelukkig blijft dit nooit lang want daarna pak ik voorlopig even geen schroevendraaier meer op.  

Dit is je supercompensatie die optreedt ofwel; tijdens het trainen sloop je de spier. In rust gaat je lichaam deze spier sterker maken zodat dit nooit meer kan gebeuren. Een tijdje daarna is de spier sterker maar als je deze niet op tijd weer van een nieuwe prikkel voorziet neemt dit weer

Deze supercompensatie kan tussen de 24 en 96 uur duren en dat houdt dus in dat wil je resultaat zien/voelen je twee keer per week wilt trainen. Voor het beste resultaat raden we aan om 7 keer per twee weken te trainen.

Uithoudingsvermogen

Het trainen van je uithoudingsvermogen heeft ook baat bij meerdere keren per week trainen. Bij Outside the Box trainen we in verschillende tijdsdomeinen en in verschillende vormen (duur en interval). Het trainen van meerdere keren betekent dus een prikkel voor je uithoudingsvermogen door op verschillende intensiteiten en duur te trainen.

 In de praktijk kan het er als volgt uitzien:

2- keer per week

MaandagDinsdagWoensdagDonderdagVrijdagZaterdagZondag
Trainen RustRustTrainen RustRustRust

3-keer per week

MaandagDinsdagWoensdagDonderdagVrijdagZaterdagZondag
Trainen RustTrainenRustRustTrainenRust

5-keer per week

MaandagDinsdagWoensdagDonderdagVrijdagZaterdagZondag
Trainen TrainenTrainenRustTrainenTrainenRust

We kunnen bij niemand in zijn agenda kijken maar we bieden wel elke dag trainingen aan zodat jij altijd wel kan sporten. Heb jij het erg druk maar wil je toch vooruitgang boeken dan hebben we voor jou het 2-keer in de week abonnement. Wil jij liever All-in dan hebben we voor jou het onbeperkt trainen aanbod waarmee jij 5 keer per week kan komen trainen!

Heb je nog vragen kan je altijd met ons contact opnemen.