Jouw fitness Tom Tom

Iedereen heeft hoge verwachtingen wanneer ze starten met trainen. Je wil snel zichtbaar resultaat. Is dit gegrond of schuilt juist in deze doelen het grote gevaar? Voor een realistische beeld is het  handig om het onderstaande te lezen!

0-3 Maanden
In de eerste drie maanden, verwacht niet altijd dat je alleen maar plezier hebt. Een tijd niet gesport of nieuwe bewegingen aanleren is niet altijd een leuk proces. Het is normaal dat je motivatie relatief laag is en de weerstand om te gaan sporten hoog is. Daarom is een externe factor zo belangrijk, zoals een trainer of een leuke groep. Het enige is dat zij niet al het werk voor je doen. Als je training effectief is, gaat dit resulteren in zweten, verzuring en een stukje buiten je comfort zone. Oh en hadden we al gezegd dat spierpijn de nieuwe constante factor in je leven wordt!

Wanneer je eenmaal een commitment heb gemaakt met het trainen zorg ervoor dat je elke zondag je trainingen inplant Voor het beste resultaat kan je het beste 3-4 keer per week trainen.

BE CONSISTENT, BE ON TIME AND DO THE WORK!

De positieve punten in deze fase kan je vinden in een betere nachtrust en een beter humeur. Je zal misschien ook wat verbeteringen zien in de spiegel maar dit is nog niet de fase waar je de focus op moet leggen. Tijdens deze fase, 75% van de mensen haken af, dus maak het jou doel om deze periode door te komen.

Om je te helpen tijdens deze fase zorg ervoor dat je buiten het sporten in een goede vibe komt te zitten. Voorkom honger, boosheid of vermoeidheid. Dit zijn emoties die ervoor zorgen dat je will-power lager wordt en de kans dus groter wordt dat je afhaakt. Zorg voor gezonde maaltijden, lekkere wandelingen of andere activiteiten om het goede gevoel vast te houden.

3-12 Maanden

Dit is een mooie fase. Je begint resultaat te zien. Je lichaam raakt gewend en past zich aan de trainingen aan en trainen maakt deel uit je wekelijkse gewoontes en routine. Mensen om je heen zullen het opvallen dat je aan het trainen bent en tijdens deze fase kan je naar goals toewerken, het aantal trainingen opvoeren of de intensiteit verhogen. Te veel trainen zal je het gevoel geven dat je uitgeblust bent waar te weinig trainen je motivatie zal doen afnemen en ook helaas je hardgetrainde spieren.

12+ Maanden

Trainen is een vast onderdeel van je leven geworden. De motivatie komt zowel intrinsiek als extrinsiek en de kunst is niet meer om een dag te gaan sporten maar om een dag rust te nemen. Dit is het moment wanneer je kunt gaan kijken om wedstrijden te gaan doen, hyrox races of andere leuke evenementen waarbij je samen met je buddies zij aan zij gaat sporten. Om trainingsplateaus te voorkomen neem regelmatig contact op met je trainers om te kijken naar een specifieker programma die jou verder kan helpen.