Alcohol! Vriend of vijand?

Hakuna ma’vodka! Het is weer weekend en je telefoon gaat continu af. Dit keer zijn het niet de jongens van de sportschool maar die gasten waarvan je vriendin zoiets heeft van ‘moet dat nou?’ Waar gaan we vanavond heen? Tuurlijk is het gezellig en ook al neem je jezelf voor maar een paar drankjes te doen, de vraag is wat doet het met je keiharde werk op de box.


Eerlijk is eerlijk, terwijl ik dit stuk aan het schrijven ben word ik er ook niet vrolijker van. Mensen die mij kennen weten dat ik ( zeker vroeger ) graag drink. Het feit dat je dit leest betekent dat je nadenkt over de gevolgen. Tuurlijk weet je zelf ook wel dat het naar alle waarschijnlijkheid en indien mogelijk maar met hoge uitzondering het drinken van alcohol op lange termijn schadelijk zou zijn voor je spieren. Maar goed dit is hoe ik het in mijn hoofd goedpraat! Voor degenen die zo denken begin ik gewoon met een paar tips om je alcoholgebruik van die avond te matigen. Ben je iemand die überhaupt twijfelt over het alcoholgebruik lees dan ook daarna verder over de gevolgen!

Tips voor het matigen van alcohol:
• Drink tussendoor veel water, Na elk glas alcohol neem je ook een glas water. Hierdoor zal je minder glazen alcohol drinken, maar sta je in ieder geval niet zonder glas.
• Probeer je eerste alcoholische drankje later te nemen. Ok je hoeft niet gelijk een kop muntthee te bestellen, maar je komt er prima mee weg als je eerst een cola besteld. Vaak sla je je eerste glas ook achterover en dat is zonde van je drank.
• Blijf bij 1 soort drank.
• Ga met de auto en reserveer van te voren je Rent A Bob. Het voordeel van Rent A Bob is het van te voren boeken! Buiten het feit dat je gebruik maakt van het goedkope tarief, staan ze op het afgesproken tijdstip voor de deur en is er geen ontkomen meer aan.
• Neem minimaal 20 slokken per glas. Het werkt hetzelfde als eten. Neem meerdere kleine slokjes en je doet langer met je drankje. Ben je competitief ingesteld? In plaats van als eerste je glas leeg te hebben maak je er een wedstrijd van om als laatste nog drank in je glas te hebben.

Mochten deze tips je er niet doorheen hebben gesleept en je deze tekst voor een tweede keer leest, hieronder wat er gebeurt met je lichaam bij het nuttige van een klein beetje alcohol.


Je spierherstel vermindert na gebruik van alcohol.
Uit onderzoek is gebleken dat je spieren na het drinken van alcohol direct invloed hebben op je herstel en kracht van de spieren. De grootste afname in kracht treedt op na 36 uur in alle fases van kracht geven (excentrisch, concentrisch en isometrisch ). Normaal gesproken treedt rond deze periode je supercompensatie op en dat is hetgeen dat je sterker maakt!

Alcohol vertraagt de spiercelsynthese. Door het drinken van alcohol zal het fosforylatieproces in je lichaam worden afgeremd. Tijdens dit proces hechten fosforgroepen zich aan de spieren, waardoor ze meer energie krijgen en groeien. Dit neemt af zodra jij alcohol drinkt en je spieren zullen meer moeite hebben om te herstellen en te groeien. Door de vertraging van de spiercelsynthese zal ook je anabole piek verminderen. Misschien zegt dit je allemaal niks, maar bij het woord anabolen moet toch een belletje gaan rinkelen.

Van alcohol je kom je aan
Je lichaam ziet alcohol als puur vergif. Het zet dan ook alles in werken om het vergif uit je lichaam te krijgen. Dit betekent dat het verbrandingsproces wordt stilgezet. Mocht je alcohol drinken, zorg dan dat je daarna in ieder geval niks meer eet. Helaas is dit niet zo makkelijk. Alcohol vermindert namelijk ook de hoeveelheid leptine, het hormoon dat voor een verzadigd gevoel zorgt. En als het ene daalt dan stijgt het andere, namelijk de productie van grheline en deze zorgt ervoor dat je trek krijgt. Dit resulteert in een afsluiting bij snackbar De Vrijheid of een weerzien bij de McDonalds.


Onnodige calorieën
Alcohol in zijn puurste vorm zijn 7 cal per gram. Vaak worden deze gemixt waardoor je voor een biertje al gauw 80 cal kwijt ben. Likeur en mixdrankjes gaan al richting de 150 cal. Cocktails kunnen in sommige gevallen 400 cal zijn. Daarbij hebben deze calorieën totaal geen functie in het leveren van voedingsmiddelen. Kortom: het zijn waardeloze calorieën.

Verlaging van je testosteron
Het drinken van alcohol zorgt ervoor dat je testosteron productie gaat zakken. Testosteron zorgt voor eiwitsynthese en zoals eerder vermeld zorgt die voor spiergroei. Nog een nadelig punt voor de schrijver is dat een studie heeft aangetoond dat naarmate je ouder wordt deze daling nog groter wordt. Voor vrouwen is het drinken van 1 of 2 glazen niet schadelijk voor het testosteron.
De eerder genoemde studie toonde aan dat de testosteronniveaus bij Amerikaanse mannen tegenwoordig 25 procent lager zijn dan die van hun leeftijdsgenoten uit de jaren tachtig. Volgens recent onderzoek kan alcohol een van de grootste redenen zijn voor deze daling.


Last but not least: de kater
Je slaapt slecht na het drinken van alcohol. Dit komt omdat je lever druk bezig is met het verwerken van alcohol. Helaas kunnen de meeste levers het tempo waarop gedronken wordt ( 5 drankjes binnen 2 uur ) niet aan en ontstaat er acetaldehyde. Een tussenstof als het ware. Het overschot van deze stof is dé leverancier van alle symptomen van een kater!

Maar hé! Je hebt wel een leuke avond gehad. 😊

1 gedachte over “Alcohol! Vriend of vijand?”

Laat een reactie achter